Vállalkozók Biztonsági Tanúsítványa, VCA-SCC felkészítés

Mi az a VCA vagy SCC?

A VCA (Veiligheids Checklist Aannemers) vagy más néven SCC (Safety Certificate for Contractors) rendszertanúsítvány (magyarul Vállalkozók Biztonsági Tanúsítványa) olyan eljárássorozatot takar, amelynek keretében ellenőrzésre kerül, hogy egy vállalat megfelel-e a VCA/SCC tanúsítvány kiadásához szükséges kritériumoknak, SHE teljesítménye (Safety, Health, Environment) eléri-e az elvárt szintet. A rendszert 1994-ben Hollandiában alakították ki, majd Németországban is bevezették, a szabályozás pedig időközben Belgium, Ausztria, Luxemburg és Svájc csatlakozásával – európai „SCC Platform”-má bővült, ezért nemzetközi nagyvállalatok elhelyezkedéstől függetlenül szinte bármelyik országban megkövetelhetik beszállítóiktól a VCA/SCC tanúsítványt.

Kiknek ajánljuk az VCA/SCC szabvány szerinti tanúsítványt?

Egyre több nagyvállalat teszi kötelezővé beszállítói számára a VCA/SCC szerinti tanúsítást, amely éppúgy releváns kis és nagy létszámú cégek esetében is. A VCA/SCC tanúsítvány olyan vállalkozások számára jelent előnyt, melyek magas kockázatú környezetben végeznek kockázatos munkatevékenységet (pl.: gyárak, építkezések, műhelyek, projekt-telephelyek).
A VCA/SCC a petrolkémiai iparból ered – itt is került kifejlesztésre -, emiatt a rendszer alapjául a (petrol)kémiai iparban azonosított legjobb gyakorlatok szolgálnak. Megbízók és beszállítóik eme iparágon kívül is haszonnal alkalmazhatják az SCC rendszert, feltéve hogy megfelelnek a rendszerben meghatározott előírásoknak. Három tanúsítási szint létezik, úgy mint: SCC*, SCC**, SCC Petrolkémia. A Megbízó dönti el, elvárja-e a tanúsítvány meglétét, és ha igen, milyen szintű megfelelést ír elő.

A Munkavédelmi Kft. garanciával vállalja a vállalkozások VCA/SCC rendszerének kiépítését, tanúsításra történő felkészítését a következő szakmai program alapján:

  1. munkalépés: A VCA/SCC bevezetésének előkészítése, helyzetfelmérés, a SHE szervezeti és irányítási rendszer átvilágítása, a rendszer kiépítési ütemének kidolgozása.
  2. munkalépés: A vállalat szakembereinek és a munkavédelmet érintő kérdésekben döntési, végrehajtási hatáskörrel rendelkező vezetőinek felkészítő képzése (szükség esetén).
  3. munkalépés: A VCA/SCC tanúsításhoz szükséges dokumentumok elkészítése, kidolgozása.
  4. munkalépés: A VCA/SCC bevezetésének menedzselése.
  5. munkalépés: A tanúsító auditra való felkészítés, a tanúsítás menedzselése, személyes részvétel az auditon.

Az így kiépített rendszer kompatibilis a minőségirányítási (MIR), a környezetközpontú (KIR), és Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság Irányítási Rendszerekkel (MEBIR).